فهرست مطالب

Journal of Plant Molecular Breeding
Volume:9 Issue: 1, Winter and Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی صفائی زاده صفحات 1-11

    در ایمنی خود القایی اولین لایهی دفاعی در برابر پاتوژنهای میکروبی با درک سیگنالهای مولکولی پاتوژنها توسط گیرنده های ایمنی بسیار حساس که در غشاء پلاسمایی سلولها قرار دارند، ایجاد میشود. الگوهای مولکولی مرتبط با پاتوژنها که اصطلاحا PAMPs نامیده میشوند، توسط گیرنده های شناساگر الگوی (PRRs) میزبان درک میشوند تا ایمنی خود القایی (PTI) را آغاز کنند. سیگنالهای درونزای گیاهی، که اصطلاحا الگوهای مولکولی مرتبط با آسیب (DAMPs) نامیده میشوند، تحت شرایط مختلف مانند زخم، تنشهای زنده و غیرزنده تولید میشوند. DAMP ها میتوانند PTI را فعال کرده و در نتیجه باعث تحریک سیستم ایمنی در گیاهان شوند. این سیگنالهای پپتیدی کوچک، الیسیتورهای پپتیدی گیاهی (Peps) ابتدا در گیاه آرابیدوپسیس کشف شدند و بعدا ارتولوگ آنها در گونه های مختلف گیاهی شناسایی شد. Pep ها در سیستم ایمنی در برابر تنشهای مختلف زنده و غیرزنده نقش دارند و میتوانند مسیرهای سیگنالدهی سیستم ایمنی را به خوبی تنظیم کنند. تا کنون، هشت سیگنال درونزا (AtPep1 تا AtPep8) در گیاه مدل آرابیدوپسیس کشف شده است. مطالعات اخیر نشان داده است که اعضای Pep اضافی نیستند و هر یک از آنها عملکردی کاملا اختصاصی در پاسخ به محرکهای مختلف دارد. ایمنی ایجاد شده توسط AtPeps به عنوان یک فرآیند بسیار پیچیده و پویا، در آبشارهای سیگنالینگ سیستم ایمنی نقش هماهنگ کننده را دارد و در نتیجه باعث ایجاد پاسخهای دفاعی مناسب در آرابیدوپسیس میشود. بنابراین، نظر به قابلیت Peps در القاء سیستم ایمنی، میتوان با سنتز مصنوعی Pep ها در القای سیستم ایمنی در برابر آلودگیهای میکروبی در گیاهان استفاده نمود. در تحقیق حاضر، یافته ها و پیشرفت های اخیر در سیگنال دهی با تحریک Pep ها از زمان اولین کشف تا کنون ارایه شده است. علاوه بر این، گیرنده های سلولی مرتبط با آنها شامل گیرنده های AtPEPR1 و AtPEPR2 به تفصیل توضیح داده شده است. همچنین، رویدادهای بعدی در سلولها که در نتیجه درک AtPeps ایجاد میشوند، برجسته شده است.

    کلیدواژگان: سیگنالهای داخلی AtPeps، گیرنده های سلولی AtPEPR1 و AtPEPR2، سیگنال های درون زا، ایمونولوژی گیاهی، ایمنی خودالقایی
  • علی هدایتی، محمد عبدلی صفحات 12-24

    این پژوهش، اثر 14 تیمار شامل عصاره مخمر (0 ،5/0 ،1 ،5/1 و 2 گرم در لیتر)، اسید سالیسیلیک (0 ،40 ،80 ،160 ،320 میلی گرم در لیتر) و اثر توام عصاره مخمر (1 و 5/1 گرم در لیتر) با اسید سالیسیلیک (80 و 160 میلی گرم در لیتر) را بر میزان و ترکیبات اسانس بادرنجبویه مورد بررسی قرار داد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. در مجموع، 39 ترکیب توسط دستگاه MS/GC در اسانس بادرنجبویه شناسایی شد که اجزای اصلی آن به ترتیب سیترونلول، ترنس کارول، گاما-3-کارن، لینالول، سیترال و استات کارواکرول بودند  مجموعا 8/42 تا 48 . %سیترونلول با 05/11 درصد، ترکیب اصلی اسانس بود. اسید سالیسیلیک و عصاره مخمر مقدار 23 ترکیب و میزان اسانس بادرنجبویه را به طور معنیداری در سطح احتمال 1 درصد تغییر دادند. بیشترین میزان تولید سیترونلول، لینالول و سیترال (به ترتیب 50/14 ،9/7 و 8 درصد) در گیاهان تیمار شده با 5/1 گرم در لیتر عصاره مخمر+160 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک به دست آمد که به ترتیب 103 ،88 و 203 درصد بیشتر از گیاهان شاهد بودند. بیشترین مقدار اسانس (336/0 (%که 49 درصد بیشتر از شاهد بود، با تیمارهای 1 و 5/1 گرم در لیتر عصاره مخمر+160 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک بدست آمد. تجزیه مولفه اصلی و نمودار حرارتی نشان داد که مقدار ترکیبات در تیمارهای مختلف، تفاوت دارند و شاهد و سایر تیمارها در گروه های مجزایی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که محرک های اسید سالیسیلیک، عصاره مخمر و اثر توام آنها توانایی زیادی در تحریک تولید ترکیباتی مانند سیترونلول، سیترال و لینالول در بادرنجبویه دارند.

    کلیدواژگان: سیترال، سیترونلول، محرک، نعناعیان، گیاه دارویی
  • سعید ملائی، پوپک فرنیا، جلال الدین غنوی، محمد مجیدی صفحات 25-34

    گیاهان دارویی نقش مهمی در درمان بیماریها و تولید داروهای جدید دارند. vermiculata Salsola گیاهی یک ساله است که به طور گسترده در جنوب غربی آسیا پراکنده بوده و برای درمان ناراحتیهای معده استفاده میشود. این مطالعه با هدف شناسایی و مقایسه پروفایل متابولیتی اندامهای مختلف vermiculata. S و ارزیابی پتانسیل بازدارندگی عصاره ها و فراکسیونهای آن نسبت به استیل کولین استراز و آلفا-گلوکوزیداز انجام شد. روش های آنالیز MS-ESI-LC ،GC و MS-GC برای مظالعه پروفایل متابولیتی عصاره ها و فراکسیونهای آنها استفاده شد. فعالیتهای بازدارندگی با روش های طیف سنجی تعیین شد. بر اساس نتایج، 44 متابولیت در اندامهای مختلف vermiculata. S شناسایی شدند. در ریشه ها وانیلیک اسید، روتین، سالسولین، سالسولین A ،پالمیتیک اسید، اولییک اسید، لینولییک اسید، کومین آلدهید و کاروون، در دانه ها وانیلیک اسید، سالسولین A ،پالمیتیک اسید، اولییک اسید، لینولییک اسید، کاروون و بتا-کاریوفیلن، در برگ ها گالیک اسید، وانیلیک اسید، کافییک اسید، رزمارینیک اسید، روتین، کویرستین، لیمونن و کاروون و در گلها گالیک اسید، وانیلیک اسید، سینامیک اسید، رزمارینیک اسید، روتین، کایمفرول، لیمونن، لینالول و کاروون به عنوان ترکیبات اصلی شناسایی شدند. با توجه به نتایج فعالیتهای بازدارنده، فرکشنهای اتیل-استاتی برگ و فرکشن آبی-اسیدی ریشه ها به ترتیب بیشترین فعالیت بازدارندگی را نسبت به استیل کولین استراز (با IC50 برابر با 24/17 میکروگرم بر میلی لیتر) و آلفاگلوکوزیداز (با IC50 برابر با 37/62 میکروگرم بر میلی لیتر) نشان دادند. در نهایت، برگ و ریشه vermiculata. S سرشار از ترکیبات فنلی و آلکالوییدی است و یافته های این مطالعه، آنها را بهعنوان مهارکننده های مناسب استیل کولین استراز و آلفاگلوکوزیداز معرفی میکند و بنابراین میتوان از آنها برای تولید داروهای جدید استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آلکالوئید، اسیدهای چرب، ترپنوئیدها، فعالیت های بیولوژیکی، ترکیبات فنولی
  • عبدالرضا باقری، ولی الله قاسمی عمران، مصطفی حق پناه صفحات 35-41

    نخود دومین محصول مهم حبوبات بعد از لوبیا میباشد که کشت آن در مناطق آسیا و آفریقا متداول است. روابط ژنتیکی بین 23 ژنوتیپ نخود شامل ده رقم (متداول) و 13 ژنوتیپ وحشی با استفاده از 10 نشانگر ISSR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به طور متوسط یازده باند درهر آغازگر مشاهده شد که 4/83 درصد از باندهای حاصله چندشکل بود. نتایج خوشه بندی کارایی مطلوب نشانگرهای ISSR بخصوص نشانگرهای ISSR1 و ISSR8 جهت شناسایی والدین به منظور استفاده در برنامه های به نژادی افزایش تحمل به تنشهای زنده و غیرزنده را نشان داد. همچنین تجزیه به مختصات اصلی (PCoA) ژنوتیپهای نخود را در دو گروه اصلی تفکیک کرد و نشان داد که ژنوتیپ 6 (ILL482) در هیچ یک از این گروه ها قرار نمیگیرد. نتایج حاصل از این مطالعه میتواند اطلاعات اولیه برای برنامه های ژنتیکی و اصلاحی آینده را فراهم کند.

    کلیدواژگان: distance net-Neighbor، UPGMA، تنوع ژنتیکی، تجزیه به مختصات اصلی
  • فاطمه کیخا آخر، مسعود فخرفشانی، هادی علیپور، مریم عامری صفحات 42-61

    جلبکها گروه بزرگی از موجودات هستند که در تشکیل 50 درصد اکسیژن جو نقش دارند. علاوه بر حضور کلروفیل بعنوان جاذب فوتونهای نور، جلبکها غنی از کاروتنوییدهای قرمز، نارنجی و زرد رنگی هستند که میتوانند آنها را در مقابل پرتوهای خطرناک و رادیکالهای آزاد حفاظت کند. همچنین این موجود دارای فیکوبیلی پروتیین (رنگدانه های قرمز و آبی) هستند که در دریافت نور و انتقال آن به کلروفیل طی فرآیند فتوسنتز نقش داشته و ویژگی های آنتی اکسیدان فراوانی نیز دارند. با توجه به اثرات جانبی رنگدانه های سنتزی، رنگدانه های طبیعی جلبکها نقش مهمی در جایگزینی با این ترکیبات دارند. اخیرا رنگدانه های جلبکی بعلت دارا بودن ویژگی های آنتی اکسیدانی، ضد دیابتی، ضد چاقی، ضد التهابی، ضد پیری، ضد مالاریا و حفاظت عصبی کاربرد گستردهای در پزشکی و صنایع غذایی، آرایشی و دارویی داشتهاند. تقاضای رو به رشد محصولات جلبکی اهمیت تولید این رنگدانه ها را پررنگ نموده است. مقاله پیش رو به مطالعه طبقه بندی رنگدانه های جلبکی، توزیع، عملکرد، کاربرد و تولید زیستی آنها پرداخته است. همچنین مسیرهای بیوشیمیایی، آنزیمها، اصلاحات ژنی یا بیوتکنولوژیکی مانند ترنسفورماسیون و تنظیم بیان که متابولیسم مخزن و منبع آنها را درگیر میکند نیز بررسی شده است.

    کلیدواژگان: جلبک، بیوتکنولوژی رنگدانه، رنگدانه های فتوسنتزی، کلروفیل، کلرتنوئید، فیکوبیلی پروتئین
  • سید مهدی اسحقی، ابراهیم دورانی، رستم آقازاده صفحات 62-69

    این تحقیق برای ایجاد یک سیستم باززایی کارآمد برای برخی ارقام گندم ایرانی انجام گرفت. محیط کشت MS تکمیل شده با ترکیبات مختلف D-4,2 ،NAA ،دیکمبا و ترکیب های مختلف تیدیازورون و BAP به ترتیب برای القای کالوس و باززایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کارآیی جنین های رسیده برای پاسخ به کشت بافت به طور معنیداری تحت تاثیر ژنوتیپ، نوع و غلظت اکسین مورد استفاده می باشد. محیط کشت تکمیل شده با دو میلیگرم در لیتر دیکمبا بهترین پاسخ را برای کالوسزایی و همچنین برترین فراوانی باززایی را داشتند. پاسخ به باززایی به طور قابل توجهی تحت تاثیر نوع اکسین و غلظت آن در محیط کشت القای کالوس بود. تیمارهای سیتوکنین اثر معنیداری بر اجزای باززایی نداشتند. سه ترکیب آلی برای بهبود کالوسزایی و باززایی هشت رقم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سه میلیگرم در لیتر کازیین هیدرولیز شده و پنج میلیگرم در لیتر تریپتوفان اثر قابل توجهی را به ترتیب در القای کالوس و باززایی گندم داشتند.

    کلیدواژگان: القای کالوس، کازئین هیدرولیزشده، جنین رسیده، باززایی گیاه، تریپتون، عصاره مخمر
  • مسعود فخرفشانی، علی نیازی، فاطمه کیخا آخر، پدرام عصار، لیلا تقی پور صفحات 70-78

    در حال حاضر بین نرخ رشد نیاز به محصولات کشاورزی و نرخ رشد تولید آنها عدم تعادلی وجود دارد که گزارشهای موجود سهم زیادی از این کمبود را به تنشهای غیر زنده نسبت میدهند. این گروه از تنشها، عملکرد گیاهان زراعی را تا 50 درصد کاهش میدهند بر همین اساس به نظر میرسد هر ایدهای که بتواند به کاهش میزان آسیب این تنشها منتهی شود، ارزش مطالعه را خواهد داشت. به همین منظور در پژوهش حاضر، تفاوت شاخص آروماتیکی و ناپایداری آنزیم کاتالاز بر اساس ترکیب آمینو اسیدی و سطح بیان ژن آن در ریشه و اندام هوایی آلوروپوس و واریته IR64 برنج در شرایط تنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. با هدف بررسی بهتر اثرات شوری بر گیاهان مورد مطالعه، نمونه برداری از آنها در شرایط تنش در بازه های زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت صورت گرفت. تحلیل نتایج حاصل نیز وجود تفاوت معنادار بین پاسخ و پتانسیلهای این دو گیاه در برابر تنش شوری را نشان داد. طی بررسیها بیان ژن کاتالاز در ریشه گیاه آلوروپوس به صورت دورهای با دو مرتبه افزایش خود را نشان داد در حالی که پاسخ این ژن در گیاه برنج تنها با یک مرتبه افزایش بیان در کل دوره تنش همراه بود. بیان این ژن در اندام هوایی برنج نیز در مقایسه با شاهد یا کمتر و یا بدون تفاوت معنادار بود در حالی که در تمام مراحل تنش در اندام هوایی آلوروپوس به طور معناداری بیشتر از نمونه های شاهد آن بود. مقایسه شاخصهای بیوشیمیایی ترکیب آمینو اسیدی کاتالاز نیز برتری نسبی آنها را در آلوروپوس نشان داد. به عنوان نتیجه گیری کلی از ارزیابی های صورت گرفته میتوان به این مطلب اشاره کرد که بخشی از تفاوت تحمل و پاسخ دو گیاه به تنش شوری از تفاوت چیدمان نوکلیوتیدهای بخش بیانی و پروموتور ژن کاتالاز این دو گیاه منشاء گرفته است. در نتیجه انتخاب، استخراج و انتقال ژن و پروموتور از آلوروپوس به گیاهی حساس به شوری همچون برنج قابل پیشنهاد است.

    کلیدواژگان: شاخص آروماتیک، شاخص ناپایداری، تنش اکسیداتیو، تنش شوری
|
  • Mehdi Safaeizadeh * Pages 1-11

    In plant innate immunity, the first line of defense against microbial pathogens is triggered by the perception of molecular signatures of the pathogens, by a highly sensitive membrane resident immune receptors. These pathogen-associated molecular patterns (PAMPs) are perceived by pattern-recognition receptors (PRRs) of the host to initiate pattern-triggered immunity (PTI). The endogenous plant signals, which are called damage-associated molecular patterns (DAMPs), are generated under different circumstances such as wounding, biotic and abiotic stresses. The DAMPs can activate the PTI and subsequently trigger the immune system in plants. These peptide signals called plant elicitor peptides (Peps) first discovered in Arabidopsis thaliana and later their orthologues were identified in different plant species. Peps are involved in immunity against diverse biotic and abiotic stresses and can fine-tune immune signaling pathways. So far, eight endogenous signals (AtPep1 to AtPep8) are discovered in the model plant A. thaliana. Recent studies revealed that the Pep members are not redundant and each of them has a specific function. AtPeps-triggered immunity is emerging as a highly complex, dynamic and a coordinated process involved in immune signaling cascades and consequently induces adequate defense responses. Therefore, it is possible to apply synthetic Peps to induce the immune system against microbial infections in plants. Here, the recent researches and progresses on Pep-triggered signaling are presented from their first discovery until now. Furthermore, the finding of their corresponding receptors AtPEPR1 and AtPEPR2 is explained in detail. Moreover, the subsequent events in the cells as the consequence of AtPeps perception are highlighted.

    Keywords: AtPeps, AtPEPR1, AtPEPR2, Endogenous signals, plant immunology, PTI
  • Ali Hedayati, Mohammad Abdoli * Pages 12-24

    The present study investigated the effect of 14 treatments consisting yeast extract (YE) (0, 0.5, 1.0, 1.5, 2 g/l), salicylic acid (SA) (0, 40, 80, 160, 320 mg/l) and YE (1 and 1.5 g/l) in combination with SA (80 and 160 mg/l) foliar application on essential oil content and constituents of lemon balm (Melissa officinalis L.). The experiment was conducted in a completely randomized design with three replications under greenhouse conditions. Essential oils analyzed by GC/MS and a total of 39 compounds were identified that the major constituents were citronellol, trans-carveol, γ-3-carene, linalool, citral and carvacrol acetate, respectively (42.8 to 48.0% in total). Citronellol was the main constituent of essential oils with 11.05%. SA and YE significantly altered the amount of 23 constituents of lemon balm essential oil (P˂0.01). The highest citronellol, linalool and citral (14.50, 7.9 and 8%, respectively) production was obtained at 1.5 g/l YE+160 mg/l SA treated plants that was 103, 88 and 203% higher than control plants, respectively. The highest essential oil content (0.336% v/w) that was 49% higher than control was achieved by 1.0 and 1.5g/l YE+160 mg/l SA treatments. The principal component analysis (PCA) and heatmap indicated that the content of compounds varied with different treatment and also revealed a clear separation between control and treatment groups. The results suggested that SA, YE and SA in combination with YE has considerable ability to stimulate the production of major constituent such as citronellol, citral, and linalool in the lemon balm.

    Keywords: Citral, citronellol, Elicitor, Lamiaceae, Medicinal plant
  • Saeed Mollaei, Poopak Farnia *, Jalaledin Ghanavi, Mohammad Majidi Pages 25-34

    Herbal plants play significant roles in the treatment of diseases and development of novel drugs. Salsola vermiculata is an annual plant which is broadly distributed in the southwest Asia, and used for the treatment of stomach disorders. This present study aimed at identifying and comparing the metabolic profiles of different parts of S. vermiculata and evaluating the inhibitory potential of their extracts and fractions against acetylcholinesterase and α-glucosidase. LC-ESI-MS, GC, and GC-MS analytical methods were employed for metabolite profiling of the extracts, and their fractions. The inhibitory activities were determined by microplate reader-based colorimetric methods. 44 metabolites were identified in different parts of S. vermiculata. In roots, vanillic acid, rutin, salsoline, salsoline A, palmitic acid, oleic acid, linoleic acid, cumin aldehyde, and carvone; in seeds, vanillic acid, salsoline A, palmitic acid, oleic acid, linoleic acid, carvone, and β-caryophyllene; in leaves, gallic acid, vanillic acid, caffeic acid, rosmaric acid, rutin, quercetin, limonene, and carvone, and in flowers, gallic acid, vanillic acid, cinnamic acid, rosmaric acid, rutin, kaempferol, limonene, linalool, and carvone were reported as major components. According to the inhibitory activities results, the ethyl acetate fractions of leaves and the aqueous-acid fraction of roots displayed the highest inhibitory activity against acetylcholinesterase (IC50: 17.24 µg/mL), and α-glucosidase (IC50: 62.37 µg/mL), respectively. Finally, the leaves and roots of S. vermiculata are rich of phenolic and alkaloid compounds and the findings of this study describe them as a promising acetylcholinesterase and α-glucosidase inhibitors, and therefore, can be utilized for the development of new drugs.

    Keywords: Alkaloid, Biological activity, fatty acids, Phenolic compounds, Terpenoids
  • Abdol Reza Bagheri, Valiollah Ghasemi Omran *, Mostafa Haghpanah Pages 35-41

    Genetic relationships among twenty-three Chickpea genotypes include seven Chickpea cultivars, and 16 wild genotypes were analysed by 10 ISSR markers. On average, 11 bands per primer were observed, and 83.4 % polymorphic bands were shared in ISSR analysis. The results of clustering demonstrated the efficiency of ISSR markers (particularly ISSR1 (UBC-834) and ISSR8 (UBC-864)) for reporting appropriate parents for breeding programs to biotic and abiotic stresses. Principle Coordinate Analysis (PCoA) clustered 23 Chickpea genotypes in two groups by which six cultivars separated in one group. Genetic data extracted from ISSR analysis are practical in Chickpea to choose parental sources for inbreeding programs.

    Keywords: Chickpea, Inter Simple Sequence Repeat (ISSR), Genetic diversity, PCoA
  • Fatemeh Keykha Akhar, Masoud Fakhrfeshani, Hadi Alipour, Maryam Ameri * Pages 42-61

    Algae are an enormous biological group, forming 50% of photosynthetic organisms. In addition to having chlorophyll for the absorption of light photons, algae are rich in red, orange, and yellow carotenoids, which mainly protect cells against harmful radiation and free radicals. Moreover, these organisms have phycobiliproteins (red and blue pigments), which are involved in capturing and passing light energy to chlorophylls during photosynthesis and have a wide range of antioxidant properties. Algae also play a key role in substituting artificial colorants with natural colorants due to the adverse side-effects of chemical colorants, especially since natural colors are commonly used by individuals and various industries. Recently, algal pigments have been widely used in medical, nutraceutical, cosmeceutical, and pharmaceutical industries owing to their antioxidant, antidiabetic, anti-obesity, anti-inflammatory, antiaging, antimalarial, and neuroprotective properties. The growing demand for algal bioproducts highlights the importance of evaluating the trends influential factors in their production. The current review study provided an introduction to algal pigment classification, distribution, function, application, and biological production. In addition, we have discussed crucial biochemical pathways, enzymes, and gene/biotechnological modifications, such as transformation and expression regulation, which noticeably affect the metabolism of their sink and source.

    Keywords: Algae, Pigment Biotechnology, Photosynthetic pigments, Chlorophyll, Carotenoids, Phycobiliprotein
  • Seyyed Mehdi Eshagi, Ebrahim Dorani *, Rustam Aghazadeh Pages 62-69

    To establish a highly efficient plant regeneration system for some Iranian wheat, this study was done. MS mediums supplemented with different combinations of 2, 4-D, NAA, Dicamba, and different combinations of Thidiazuron and BAP, were evaluated for callus induction and regeneration respectively. The results showed that the efficiency of mature embryo for tissue culture response was significantly influenced by the genotypes, the auxins types and concentrations. Medium supplemented with 2 mg/L Dicamba give the best response on callus inducing and also gave the highest rate of plant regeneration. Regeneration response mainly affected by auxins types and concentrations on callus induction medium. There was no significant effect of cytokinin treatments on regeneration properties. Three different organic compounds were used to improve callus induction and plant regeneration response of elite cultivars. The results showed that the Casein hydrolyzed at 3 g/L and Tryptone at 5 g/L had greatest impact on callus induction and plant regeneration of wheat respectively.

    Keywords: callus induction, casein hydrolyzate, Mature embryo, plant regeneration, Trypton, yeast extract
  • Masoud Fakhrfeshani *, Ali Niazi, Fatemeh Keykha Akhar, Pedram Assar, Leila Taghipour Pages 70-78

    There is an imbalance between increase rate in demand for agricultural products and the growth rate of agricultural production. Much of this production deficit is attributed to abiotic stresses. These stresses reduce the yield of crops by more than 50%. Obviously, it worth studying any idea which may lead to reducing the damages of them. In the present research, the transcription level of Catalase in root and shoot of Oryza sativa var. IR64 and Aeluropus littoralis using qtr.PCR and the Aromatic and Instability indices based on amino acid composition were evaluated. The samples were taken at short-term, mid-term and long-term stress span. Analysis of the results showed significant differences in the both gene expression and studied biochemical aspects. The expression of catalase gene in Aeluropus roots was periodic and showed a twice increase and then a decrease however in roots of rice there was just a rise in its expression. In the all sampling of the rice shoots, CAT gene expression levels were either lower or without any significant different in contrast to the control samples. Meanwhile, the rates of expression in most of stressed Aeluropus shoots were significantly higher than control samples. Comparison of the biochemical indices showed that Aeluropus has a relative superiority over rice in terms of amino acid sequences. Based on the evaluated indices, the differences of response to salinity stress in the studied plants could be attributed to the differences in the promoter and nucleotide sequences of their genes.

    Keywords: Aromatic Index, Instability Index, Oxidative stress, Salt stress